28 Απριλίου 2014

Κο-λυ-μπάμε! Κο-λυ-μπάμε!!



Ας μιλήσουμε για το baby swimming ή αλλιώς κολύμβηση βρεφών και νηπίων. Στην Ελλάδα τα γυμναστήρια λένε ότι τα βρέφη μπορούν να ξεκινήσουν από 6 μηνών γιατί πιο νωρίς ενδέχεται, λέει, να κρυώνουν και να μην βγάζουν το μισάωρο του μαθήματος. Εμείς, με τη σύμφωνη γνώμη παιδιάτρου και παιδοδερματολόγου, την ξεκινήσαμε από 5 και το γυμναστήριο δεν έφερε αντίρρηση. Η μικρή είναι ξετρελαμένη. Κουνάει χέρια και πόδια σαν κανονικό δελφίνι και νομίζω ότι της αρέσει πάρα πολύ.  Ο προπονητής μας είπε ότι όσο πιο μικρά τόσο πιο καλά, διότι το νερό θυμίζει τη μήτρα, οπότε είναι σαν το φυσικό τους περιβάλλον και επιπλέον, κάτω του ενός έτους δεν υπάρχει (συνήθως) ο παράγοντας "φόβος".
Λένε ότι τα οφέλη του baby swimming είναι πολλά. Βοηθάει τα μωρά να κοινονικοποιηθούν, ενισχύει το ανοσοποιητικό τους σύστημά, ανοίγει την όρεξη και ένα σωρό άλλα. Αλλά ας δούμε τα οφέλη των γονιών, από την πλευρά ενός γονέα.
Εμείς θεωρήσαμε ότι το μωρό έχει ήδη μεγάλο δέσιμο με τη μαμά, οπότε επιλέξαμε ως συνοδό τον μπαμπά. Έτσι, η μικρή μας έχει την ευκαιρία να περάσει μοναδικό χρόνο με τον μπαμπά της, μέσα από μια δραστηριότητα που της αρέσει πολύ. Μετά το κολύμπι, το μωρό κατεβάζει ρολά για πολλές, πολλές ώρες. Είναι ίσως τα μοναδικά βράδια που κοιμόμαστε και εμείς με ηρεμία. Στο ίδιο κολυμβητήριο, λειτουργεί πισίνα για ενήλικες. Έτσι, όση ώρα ο μπαμπάς πλατσουρίζει με τη μικρή, η μαμά μπορεί να κολυμπήσει και εκείνη ελεύθερα, να αδειάσει λίγο το μυαλό της, να χαλαρώσει και συγχρόνως να γυμναστεί (μπας και φύγουν αυτά τα τελευταία ρημαδοκιλά της εγκυμοσύνης). 
Φυσικά, τα πλυντήρια έχουν αυξηθεί. Το δε ξέπλυμα της μικρής, είναι από μόνο του εξαιρετικά κουραστικό. Ένα "εργαλείο" που βοήθησε εμάς είναι το "στήριγμα για το μπάνιο summer" των mothercare, που μας επιτρέπει να κάνουμε μπάνιο τη μικρή στα αποδυτήρια χωρίς να χρειάζεται να την κρατάμε αγκαλιά. Είναι αδιάβροχο και διπλώνει για εύκολη μεταφορά. Ιδανικό και για ταξίδια! 
Το κόστος των μαθημάτων είναι μεταξύ 40-70 ευρώ το μήνα. Σε μερικά κολυμβητήρια υπάρχει day pass και πληρώνεις με το μάθημα (περίπου 10 ευρώ). Να υπολογίσετε και μία αδιάβροχη πάνα τη φορά (στην Ελλάδα υπάρχουν μόνο swimpants της Libero) με κόστος περίπου 0,65 λεπτά η πάνα. 
Αρκετές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε επίσης στο site του babyswimming. 
Και φυσικά, αν θέλετε εμπειρίες και συμβουλές από πρώτο χέρι, ή θέλετε να μοιραστείτε μαζί μας τις εμπειιρίες σας, αφήστε ένα σχόλιο παρακάτω.
Καλά μπάνια! 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου